Zo simpel als wat
Zo simpel als wat is een campagne van de provincie, gemeenten en woningcorporaties van Groningen. Doel is om inwoners te vertellen dat energie en dus geld besparen simpel is. Bezoek de website voor eenvoudige praktische adviezen.
Warmtepomp
Wil jij je huis (deels) elektrisch verwarmen? Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Een warmtepomp doet dat heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte. De warmtepomp gebruikt stroom: je zult dus merken dat je stroomverbruik toeneemt. Daar staat tegenover dat je geen (of bij een hybride warmtepomp: de helft minder) gas gebruikt. Alles bij elkaar gaat jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water omlaag. Bekijk wat de mogelijkheden zijn.
Woningisolatie met ISDE-subsidie
De ISDE-subsidie is een subsidie van de Rijksoverheid. Je kunt subsidie krijgen voor één maatregel of voor meerdere maatregelen. Je krijgt alleen subsidie als je het werk laat uitvoeren door een bedrijf, niet als je het zelf doet. Maar er zijn nog meer voorwaarden.
Voor de hoge subsidie moet je binnen twee jaar 2 of meer maatregelen nemen. Je mag de volgende maatregelen combineren. Voorbeeld van 2 of meer isolatiemaatregelen: spouwmuur isoleren en HR++ glas plaatsen. Of je combineert 1 isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Voorbeeld: spouwmuur isoleren én neemt een hybride warmtepomp. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. De bedragen vind je in deze tabel .
Warmwater accu
De start-up Solyx Energy heeft een simpele oplossing voor huishoudens die meer zonnestroom opwekken dan gebruiken: energie opslaan in een warmwaterboiler. De wateraccu is een alternatief voor dure thuisbatterijen. Energie die je overdag opwekt met zonnepanelen kan worden opgeslagen in warm water. Een thuisbatterij kost minimaal 5000 euro. De ‘wateraccu’ van Solyx Energy kost inclusief de installatie van een boiler rond de 1500 euro. In de meterkast wordt een kastje geïnstalleerd dat in de gaten houdt wanneer zonnepanelen meer stroom opwekken dan er in huis wordt verbruikt. Bij een stroomoverschot gaat er een seintje naar een elektrische boiler. Die springt aan, en verbruikt precies zoveel elektriciteit als anders het net op zou gaan. De Solar iBoost is afkomstig uit Engeland, waar al honderdduizend huizen er eentje hebben geïnstalleerd. Solyx Energy heeft het product naar Nederland gehaald. Bron: Change.inc op 23-8-2023
Glas-isolatie: wanneer is het interessant om je ruiten te vervangen?
Investeren in glasisolatie kan soms een goede manier zijn om energie te besparen. De isolatiewaarde van enkel glas is erg slecht; dubbel glas doet het beter, maar ook daar is nog veel winst te boeken. HR++-glas is dubbel glas met enkele verbeteringen. HR betekent Hoog Rendement. Op dat glas zit een isolerende coating, waardoor het raam veel minder warmte doorlaat. En tussen de twee glasplaten zit het edelgas argon, dat ook isolerend werkt. Hierdoor isoleert HR++-glas véél beter dan dubbel glas. Huizen met een bouwjaar van 2000 of hoger hebben bijna altijd wel dit type glas. Tripel glas (HR+++ glas) bestaat uit drie glasplaten in plaats van twee. Vacuümglas is het ‘nieuwste’ type glas. Het gaat om twee glasplaten met een vacuüm van slechts 0,1 millimeter ertussen. Door dat vacuüm vindt maar weinig warmte of kou zijn weg van de ene glasplaat naar de andere. Daardoor isoleert het raam bijzonder goed. Net zo goed als tripel glas zelfs, maar met belangrijk voordeel: tripel glas is ongeveer 37 millimeter dik, waardoor niet alle kozijnen er geschikt voor zijn. Vacuümglas is slechts 8 millimeter dik, waardoor het in bijna alle situaties toepasbaar is, zelfs bij monumentale panden. Vacuümglas is fors duurder. Aanbieders van glasisolatie verkopen tripel glas voor 100 tot 200 euro per vierkante meter. Volgens Milieu Centraal ligt de vierkante meterprijs van vacuümglas rond 550 euro (peildatum augustus 2023).